LK-ovielementit
- LK -ovielementti on yksittäinen ovi, johon voi liittyä sivu/yläpieli-ikkunat.
- LK -ovi voi liittyä osana LK -ikkuna-elementtiin tai JS – lasiseinäelementtiin.
- LK -ovielementin U-arvo on parhaimmillaan alle Uw = 1,0 W/m2K.
- Ovet voidaan helposti asentaa myös jälkiasennuksena, jolloin vähennetään ovien vaurioitumis- ja likaantumisriskiä rakennusaikana.
Elementtien rakennekuvat:
JS-elementti lasiseinärakenteisiin
- JS-elementtien U-arvo täyttää uusimpien rakentamismääräysten vaatimukset.
- JS-elementissä voi olla avattavia ikkunoita ja ovia.
- JS-elementissä on valittavana useita runkokokoja, joten sitä käytetään silloin, kun rakenteelle tulevat kuormitukset ovat niin suuria, ettei LK-elementti niitä kestä.
- JS-elementti on ulkoapäin lasitettava, joten sitä käytetään varsinkin silloin, kun rakennuksen sisäpuolella on runsaasti erilaista tekniikkaa, kuten putkistoja (esim. voimalaitokset tms.), tai muuten ahdasta.
JS-elementti-ikkunoiden koko
- JS-elementin maksimikorkeus on 3,6 m, ja niitä voi yhdistellä pysty- tai vaakasuorilla liikuntasaumoilla yhtenäiseksi lasiseinäksi.
- JS-elementeillä toteutettava lasiseinä voi olla 3,6 m korkea ja pituus tarpeen mukaisesti tai 6,5 m leveä ja korkeus tarpeen mukaisesti.
- Suurin JS-ikkunaelementeistä tähän mennessä valmistettu lasiseinä on 5,6 x 48 m eli 268 m2.
Ikkunoiden lasitus
- Ikkunoissa on joko 2k tai 3k-lasi yhdellä tai kahdella selektiivikalvolla. Lasin U-arvo on pienimmillään alle 0,5 W/m2K. Ikkunoissa voi olla massavärjättyjä laseja tai auringonsuojalaseja, jolloin aurinkoenergian läpäisy voi pienimmillään olla alle 30 %:a Pieni läpäisyprosentti säästää jäähdytyskustannuksissa tai ainakin pienentää sisälämpötiloja, jos lasipintoja on paljon.
- Itsepuhdistuvien lasien käyttö vähentää ikkunoiden huoltokustannuksia.
- Rakennuksen murronsuojausluokan mukaisesti käytetään ikkunoissa murronsuojauslaseja, joka kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
- Rakentamismääräysten vaatimusten mukaisesti käytetään turvalaseja, joko karkaistuja tai laminoituja.
Elementtien rakennekuvat: